להתמקם בתוך הרעיעות

מתחת לכל חיינו הרגילים, מתחת לכל הדיבורים שלנו, לכל התנועות שלנו, לכל המחשבות שבמוחנו, יש רעיעות בסיסית. היא שם והיא מבעבעת כל הזמן. אנחנו חווים אותה כאי-שקט ועצבנות. אנחנו חויים אותה כפחד. היא מניעה תשוקה, תוקפנות, בורות, קנאה וגאווה, אבל לעולם איננו יורדים לשורש מהותה.

הימנות היא השיטה להכיר את טבע הפחד ואי השקט האלה. זאת שיטה להתמקמות בתוך הרעיעות. אם נשעשע את עצמנו מיד בדיבור, בפעולה, בחשיבה – אם לעולם לא תהיה עצירה לרגע – לעולם לא נהיה מסוגלים להירגע. תמיד נמהר, לכל אורך החיים האלה. תמיד ניתקע עם מה שסבי כינה ‘מקרה מובהק של עצבנות’. הימנעות היא הדרך להתיידד עם עצמנו ברמה העמוקה ביותר האפשרית. אנחנו יכולים להתחיל להתייחס למה שנמא מתחת לכל הבועות והגיהוקים והנפיחות, כל הדברים האלה, שיוצאים ומתבטאים כהתנהגות מתוחה, שולטת, מניפולטיבית או מה שלא תהיה. מתחת לכל זה, יש משהו רך מאוד, עדין מאוד, שאנו חווים אותו כפחד או כעצבנות.


מתוך: כשהדברים מתפרקים, פמה צ’ודרון. הוצאת פראג.

אין תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

מדברי רבותם
יש סוג של הקשבה שיכולה להקל על סבלו של האחר

״אין לוטוס שצומח מהבוץ״. ראיון עם טיק ניאט האן על קשיבות, הקשבה עמוקה, חמלה, נוכחות ובעיקר אנושיות מפעימה.

התבוננות יהודית
מדיטציה לזהוי השתוקקות

ספרי המוסר מלאים בהדרכות ודרכי התמודדות עם הכוחות השונים המנווטים ומושכים את האדם, או בכינוי הפחות נעים: פיתויי היצר. ישנם ספרים המציעים לאדם לראות מולו את דמותו של רבו, יש המציעים לדמיין את ההשפעה של המעשה בעולמות העליונים ויש הקוראים לאדם לשקול שכר מצווה כנגד הפסדה. אלא שהמשותף לרוב השיטות הוא הניסיון להמודד …

מדברי רבותם
אל לכם לקבל את דברי המסורת

לכן, בני האלאמה, אל לכם לקבל את דברי הפרושים והבהרמינים רק מפני שהם מבוססים על מסורת בעל פה, על שושרת הוראה, על שמועה, על סמכות הכתובים, על בסיס הסקת מסקנות… מפני שהמורה נראה מהימן או על בסיס המחשבה “הפרוש הזה הוא המורה שלנו”. בני קאלאמה, עליכם לדעת בעצמכם: אלה דברים …